Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rebarbara, a pikáns
  2015-05-09 23:22:25, szombat
 
   
  Rebarbara, a pikáns

A rebarbara néhány éve reneszánszát éli. Újra divatba jöttek a savanykás zöldséggel készített desszertek, a különféle kompótok, mártások és piték.

A rebarbara története

A rebarbara nagyon régóta kedvelt növény. Igaz, az eredeti felhasználása messze nem a gasztronómia tárgykörébe tartozott, de a XVII-XVIII. században már főzéshez, sütéshez használható alapanyagként is jelen volt. A rebarbara konyhai debütálásához semmi másra nem volt szükség, csupán ahhoz, hogy a cukor mindenki számára elérhetővé váljék, ami nagyjából a XVI. század második felében már meg is valósult.

A rebarbara őshazája a Volga folyó vidéke, annak is a szibériai szakasza. Erről a vidékről terjedt el Ázsia felé is, ahol már az i.e. III. évezredben gyógyszerként alkalmazták. A kínaiak a rebarbara gyökerét megszárították, és különféle emésztési bántalmakra alkalmazták, főként hashajtóként.





Akinek kertje van, ültessen, mert igénytelen, szapora és nagyon finom a rebarbara

Ezt a tulajdonságát használták ki később a görögök is. Az ókor egyik híres gyógynövény szakértője, a gyógyszerész és botanikus Pedanius Discorides - a rajzokban és leírásokban bővelkedő - De Materia Medica művében már szót ejt egy Rheubarbarum nevű növény gyökeréről.

A rebarbara neve két részből tevődik össze, egyrészt a görög rheo (folyni) szóból ered, amely utal a növény hashajtó hatásaira, másrészt a barbarum szó jelöli ázsiai gyökereit, ahonnan Discorides idejében, az i.sz. I. században importálták a szárított gyökeret. Róma mellett Görögország is ebből az importból részesedett, s a X. századra igen jelentős kereskedelemmé nőtte ki magát a rebarbara behozatal. A rebarbara rendkívül drága alapanyagnak számított, jóval többe került, mint a szintén aranyárában mért sáfrány vagy fahéj.

A változás bizonyos fokig Marco Polónak köszönhető, aki a legenda szerint a XIII. században hozta be Európába a kínai rebarbara magját. Bár az is lehet, hogy csupán Marco Polo elbeszéléseinek következtében jelent meg - az élelmes árusoknak hála - Velencében a rebarbara, de bárhogy is esett, a lényeg az, hogy a XV. század elejére Európában már több helyen is termesztettek rebarbarát.





A pikáns, kissé fanyar rebarbarakompót vaníliás mascarponével vagy túrókrémmel is nagyon izgalmas desszert

Az olaszoknál egy velencei orvos és botanikus, bizonyos Prospero Alpini kezdte el termeszteni a rebarbarát 1608-ban, majd Sir Matthew Listernek köszönhetően 1620-ban már Angliában is megjelent a rebarbara. Igaz, a XVIII. század második feléig főként a gyógyszerészek használták, ám egyszer csak megjelent az élelmiszerek sorában is, főként az egrest helyettesítendő. A savanykás ízvilágával a rebarbara majdnem tökéletesen kiváltotta az egrest, s a kereslet is kezdett növekedni, így 1810-ben már London piacain is feltűnt.

Ehhez persze az is kellett, hogy az addig kizárólag gyökeréért tartott, mérgező levelekkel bíró növényről valaki feltételezze, hogy a szára ehető. Erre a következtetésre a kor egyik jelentős angol botanikusa, Peter Collinson jutott. A rebarbara nagyobb területen történő termelése is ez idő tájt kezdődött meg, s később az ezekről a területekről származó rebarbarát exportálták Amerikába. A termesztéssel egy időben elkezdődött a nemesítés is, s a vidéki Angliát nagyon hamar ellepték a királyokról, főnemesekről elkeresztelt rebarbara-fajták.

A XIX. század újabb felfedezéssel járult hozzá az addigra már kedvelt élelmiszernek számító rebarbara termesztésének tökéletesítéséhez. A század vége felé egy bizonyos Joseph Whitwell rájött arra, hogy ha meleg és sötét helyen termeszti a rebarbarát, akkor sokkal gyorsabban nő és sokkal lágyabb az íze, mint a szabad ég alatt növő társainak. Joseph Whitwell kialakított mikrokörnyezetnek köszönhetően télen is tudott rebarbarát termeszteni, így növényei még a karácsonyi piacon is megjelenhettek.

Az első nyomtatásban is megjelent rebarbara recept nagy valószínűséggel a híres szakácskönyvíró Hannah Glasse által fémjelzett, 1760-ból származó könyvben volt. A ,,The Compleat Confectioner"-ben a szerző a recept kapcsán azt is megemlíti, hogy bár furcsállta az alapanyagot, mégis meglepően kellemes ízű végeredményhez jutott. A szakácskönyvben az is részletesen szerepel, hogy a rebarbara szárát hogyan kell megpucolni és miként kell ízesíteni.





Vaníliakrémmel, pisztáciával elegáns desszert is készíthető rebarbarából

A rebarbara-szár felhasználása innentől kezdve szinte töretlen volt, egészen a II. világháborúig, amikor visszaszorult fogyasztása. Ennek semmi más oka nem volt, csupán az, hogy hiánycikk lett a cukor, amivel megédesíthették volna a rebarbarát.

Jótékony rebarbara

A rendkívül alacsony kalóriatartalmú rebarbara fogyasztása - hashajtó tulajdonsága - miatt nagy mennyiségben nem ajánlott. A növény szára nagyon sok kalciumot tartalmaz, de oxálsav tartalmának köszönhetően ezt a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Ezen kívül található még benne B komplex, A- és C-vitamin, nagyobb mennyiségű K-vitamin, kálium és rost is, különféle antioxidánsok, valamint réz, kálium, foszfor és vas. A növény szára nem tartalmaz telített zsírokat, és teljességgel koleszterinmentes.

Rebarbara finoman

A melegházi rebarbara általában egész évben elérhető, a szabadban termesztett rebarbara azonban csak korlátozott ideig, áprilistól nagyjából júniusig kapható.

Vásárláskor figyeljünk oda, hogy csak élénk színű, ropogós, kemény húsú szárakat vegyünk. Kerüljük a fonnyadt, könnyen benyomható, foltos vagy sérült darabokat. Arra is figyeljünk oda, hogy a pirosabb szárak nagy valószínűséggel édesebbek, mint a zöldben játszóak.

A friss rebarbara viszonylag gyorsan romlik, így ha lehet, minél hamarabb használjuk fel. Ha valamiért mégis tárolnunk szükséges, akkor lehetőség szerint a hűtőbe téve tartsuk. A rebarbarát le is fagyaszthatjuk, de ha lehet, 1 évnél tovább ne legyen a mélyhűtőben.

Rebarbarát alapvetően nem fogyasztjuk nyersen. Az elkészítéshez vágjuk le róla az esetlegesen rajta maradt leveleket, majd szigorúan kötényben - mert a rebarbara leve erősen színez - egy hámozóval hántsuk le a növény külsejét. Az így kapott szárat ezek után tetszőleges módon daraboljuk, és a receptnek megfelelő módon dolgozzuk fel.

A rebarbarából készülhetnek levesek, mártások, zselék, lekvárok, szörpök, felhasználhatjuk fagylalt, sorbet készítéséhez, de akár egy üde tavaszi, nyári limonádéhoz, kompóthoz is tökéletes alapanyag lehet. A rebarbara azonban leggyakrabban pite formájában végzi, néha önmagában, néha más gyümölcsökkel párosítva kerül a tésztarétegek közé. A pitén kívül a rebarbara kerülhet kevert tésztákba, piskótába, pudingba, muffinba, töltelékként palacsintába, rétesbe is.





Akár rétesbe is tölthetjük a pikáns rebarbarát

Édes ételek mellett a rebarbarát adhatjuk különféle sós mártásokhoz, ragukhoz is.





Az eperrel is nagyon jól harmonizá a savanykás rebarbara

A rebarbarának nagyon jó partnere az alma és az eper. Fűszere lehet a vanília, a fahéj, a szerecsendió, illetve a zöldfűszerek közül a bazsalikom vagy a menta.

Rebarbarás pite

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 csipet cukor
1 csipetnyi só
2,5 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
35 dkg rebarbara
10 dkg cukor
1 evőkanál vanília-kivonat
2 dl tej
1 evőkanál finomliszt
2 tojás

Elkészítés: A rebarbarát igen alaposan megpucolom (szigorúan kötényben, krumplipucolóval felszerelkezve), egészen addig, amíg a szeletelésnél már nem érzem, hogy bárhol fás lenne. A megpucolt szárakat kétujjnyi darabokra felszelem, majd egy serpenyőbe teszem, 5 dkg cukorral megszórom, és közepesnél kisebb lángon"dinsztelem", amíg meg nem puhul.
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót a vajjal elmorzsolom, majd a tejföllel tésztává gyúrom. Kis időre a hűtőbe teszem, majd kinyújtom, pitetálba fektetem, méretre szabom. Az alját villával meglyuggatom, és 160 fokon elősütöm, figyelve arra, hogy fel ne púposodjon. Nem hagyom megszínesedni.
A tojásokat felütöm, hozzáadom a vaníliát, a lisztet, a maradék cukrot, s a tejjel kikeverem. Az elősütött tésztára fektetem a megpuhult rebarbarát a cukros lével együtt, majd ráöntöm a tejes krémet, és 180 fokon addig sütöm, amíg a krém meg nem szilárdul és kissé meg nem színesedik.





Pitének magában, de eperrel vagy almávalis nagyon finom a rebarbara

Rebarbarakompót

Hozzávalók:
40 dkg rebarbara
2 dl víz
1/2 citrom
8 dkg cukor
1/2 rúd fahéj

Elkészítés: A rebarbarát alaposan megpucolom (krumplihámozóval), egészen addig, míg a kés sehol nem akad fás részekbe. A vizet felteszem forrni, hozzáadom a cukrot is. Amíg melegszik a víz, addig 2-3 centis darabokra vágom a szárakat, majd a forrásban lévő vízhez adom a fahéjjal együtt, kissé visszaveszem a hőfokot, és néhány percig főzöm, folyamatosan figyelve, hogy ne főzzem rommá a rebarbarát. Ha megpuhult a rebarbara, akkor félrehúzom, belereszelem a citrom héját és hozzácsavarom a levét. Hűtve, de nem hűtő hidegen kínálom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: felhasználhatjuk, krumplihámozóval, krumplipucolóval, rebarbarakompót, kalóriatartalmú, következtetésre, valószínűséggel, elbeszéléseinek, helyettesítendő, szakácskönyvíró, megédesíthették, szakácskönyvben, vaníliakrémmel, gyógyszerészek, felszerelkezve, fagyaszthatjuk, megjelenhettek, termesztésének, kereskedelemmé, végeredményhez, megszárították, szeletelésnél, debütálásához, megszínesedni, gyógyszerként, tulajdonságát, tésztarétegek, termesztettek, termesztéssel, visszaszorult, antioxidánsok, felfedezéssel, élelmiszernek, világháborúig, felhasználása, leggyakrabban, rebarbara néhány, savanykás zöldséggel, különféle kompótok, rebarbara története, rebarbara nagyon, eredeti felhasználása, gasztronómia tárgykörébe, rebarbara konyhai, cukor mindenki, rebarbara őshazája, szibériai szakasza, vidékről terjedt, rebarbara gyökerét, tulajdonságát használták, ókor egyik, rebarbara neve, Pedanius Discorides, Materia Medica, Marco Polónak, Marco Polo, Prospero Alpini, Matthew Listernek, Peter Collinson, Joseph Whitwell, Hannah Glasse, Compleat Confectioner”,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  S a dalok tanulsága  Az idő elsodorja létezésünk  Föld napja április 22  Sokkal bölcsebb a természet,  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Az udvariasság alapja: önismer...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A boldogság ült a világvégén  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Esti kép  Jó éjt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Az Európai Unió is foglalkozik...  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  Irgalom és ítélet  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Szent György napi hiedelmek, s...  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Gizike bar...  Két tekintet van  A lelki élet nem arról szól, ....  Két ember becsülete  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Környezetvédelem  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rebarbara néhány, savanykás zöldséggel, különféle kompótok, rebarbara története, rebarbara nagyon, eredeti felhasználása, gasztronómia tárgykörébe, rebarbara konyhai, cukor mindenki, rebarbara őshazája, szibériai szakasza, vidékről terjedt, rebarbara gyökerét, tulajdonságát használták, ókor egyik, rebarbara neve, görög rheo, növény hashajtó, szárított gyökeret, importból részesedett, rebarbara behozatal, rebarbara rendkívül, szintén aranyárában, változás bizonyos, legenda szerint, kínai rebarbara, élelmes árusoknak, velencei orvos, rebarbarát 1608-ban, gyógyszerészek használták, élelmiszerek sorában, egrest helyettesítendő, savanykás ízvilágával, rebarbara majdnem, addig kizárólag, szára ehető, rebarbara nagyobb, területekről származó, időben elkezdődött, vidéki Angliát, század vége, bizonyos Joseph, karácsonyi piacon, első nyomtatásban, híres szakácskönyvíró, recept kapcsán, rebarbara szárát, rebarbara-szár felhasználása, rendkívül alacsony, növény szára, melegházi rebarbara, szabadban termesztett, pirosabb szárak, zöldben játszóak, friss rebarbara, hűtőbe téve, elkészítéshez vágjuk, esetlegesen rajta, rebarbara leve, hámozóval hántsuk, növény külsejét, receptnek megfelelő, rebarbarából készülhetnek, rebarbara azonban, tésztarétegek közé, pitén kívül, rebarbara kerülhet, pikáns rebarbarát, rebarbarát adhatjuk, savanykás rebarbara, rebarbarának nagyon, zöldfűszerek közül, bazsalikom vagy, rebarbarát igen, megpucolt szárakat, serpenyőbe teszem, vajjal elmorzsolom, tejföllel tésztává, hűtőbe teszem, alját villával, tojásokat felütöm, maradék cukrot, tejjel kikeverem, elősütött tésztára, megpuhult rebarbarát, cukros lével, tejes krémet, rebarbarát alaposan, vizet felteszem, forrásban lévő, fahéjjal együtt, citrom héját, felhasználhatjuk, krumplihámozóval, krumplipucolóval, rebarbarakompót, kalóriatartalmú, következtetésre, valószínűséggel, elbeszéléseinek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.